Yeni bir işletme
  • Anasayfa
  • Haberler
  • İş Fikirleri
  • Şirket Kuruluş İşlemleri ve Planlama
  • İstisnalar, Teşvikler ve Destekler
  • İletişim

STARTUP Nedir? STARTUP Şirketleri ve Projeleri

Startup veya start-up Türkçe’ de net bir karşılığı olmamakla beraber girişim veya yeni girişim olarak çevrilmektedir. 2010 yılında ortaya çıkan startup kavramı ABD’ den dünyaya yayılmıştır. Türkiye’ de ve birçok ülkede bu kavram “start-up veya startup” şeklinde olduğu gibi kullanılmaktadır.

 

STARTUP Nedir?

Startup; etkili bir potansiyeli olan veya bir sorun etrafında oluşan bir projedir. Yapılan tanım kavramı kısmen tanımlamaktadır.  

Startup projeler genelde yukarı doğru yükselen bir büyüme ivmesi olmalıdır. Şirketlerin herhangi bir coğrafi kısıtlaması olmamalı global olarak çalışmalıdır. Örneğin Amerika’ da kurulan bir şirketin Türkiye’de de hizmet verebilmesi gerekir. Bir fast-food dükkanı açabilirsiniz güzel bir girişim olabilir ancak bir startup değildir. İlerde zincirinizi geliştirerek yurtdışına açılsanız dahi bu bir startup olamaz.

Genelde teknoloji ve yazılım alanında ortaya çıkan Startup şirketler son dönemlerde finans teknolojileri, tasarım ve mimarlık alanında da gelişmeye başlamıştır.

 

STARTUP Şirket Nasıl Kurulur?

Öncelikle dünya çapında gelişime açık bir fikriniz veya bir soruna çözüm olabilecek bir fikir bulmalısınız. Bu fikir şirketin kapsamını belirleyecektir. Sorun çözüm olabilecek bir proje startup kapsamında değerlendirmeye alınacaktır. Bu aşamadan sonra fikrinizi tanıtarak uygun finansman kaynağı yaratabilirsiniz. Startup projeler fon toplama açısından oldukça potansiyellidir. Bir soruna çözüm olabilecek bir fırsat yakaladıysanız bu yatırımcıların gözünden kaçmayacaktır. Kickstarter ve benzeri internet siteleri üzerinden projenizi tanımlayabilir ve kaynak yaratabilirsiniz.

 

Dünyanın En iyi 10 STARTUP şirketi

Dünyanın en iyi 10 startup şirketleri Çin ve ABD’ de bulunmaktadır.

Bunlar sırasıyla şu şekildedir;

1-Ant Financial: 150 milyar dolar

Jack Ma Alibaba Group'un kurucusu ve başkanı dünyanın ilk ve tek hectocorn (100 milyar dolardan fazla bir başlangıç) startup girişimidir. Başarısının anahtarı Çin piyasasındaki hakimiyetidir ve şirketin online ödeme platformu Alipay , mobil pazarın% 54'üne sahiptir.

 

2-ByteDance: 75 milyar dolar

Yiming Zhang tarafından kurulan ByteDance, çeşitli içerik platformları (Çin'in en popüler içerik toplayıcılarından biri olan Toutiao gibi) ve birkaç kısa biçimli video uygulaması çalıştırıyor.

Ürünlerinin çoğu makine öğreniminden yararlandığından, şirket yapay zekaya yöneldi. Örneğin Xiaomingbot, Pekin Olimpiyatları için 450 makale yazan ve yayınlayan bir bottur. ByteDance yapay zeka ile daha da ileri gitmeyi planlıyor.

 

3-Uber: 62 milyar dolar

ABD'de bir numaralı girişim olan Uber'in başarısı, “erişim ekonomisinde” öncü statüsündedir. Türkiye’ de de bir dönem kullanılmış olup yasal düzenlemelerden sonra kullanım imkanı kalmalıştır.

 

4-Didi Chuxing: 56 milyar dolar

Çin bölgesindeki hakimiyeti Uber'i orada faaliyetlerini terk etmeye zorlayan Çin'in kendi sürüş paylaşım şirketidir.

Son raporda, Didi Chuxing halka arz öncesinde 80 milyar dolarlık bir değer arayışındaydı.

 

5-Alibaba Cloud:39 milyar dolar

Listede Alibaba'ya bağlı ikinci girişim olan Alibaba Cloud (eski adıyla Aliyun) çevrimiçi işletmeler için bulut bilişim hizmetleri sağlıyor.

Alibaba Cloud , hizmetlerini dünya çapında almayı umarak yakın zamanda KPMG ile ortaklık kurdu .

 

6-Airbnb: 38 milyar dolar

Airbnb, Uber ile erişim ekonomisinin (Batı dünyasında) en önde gelen örneklerinden biri olarak ününü paylaşıyor. Airbnb Birkaç karlı başlangıçtan biridir ve deneyimler gibi yenilikçi özellikler sunmaya devam etmektedir.

Airbnb'nin nihai hedefi tek noktadan hizmet sağlayan, kapsamlı, uçtan uca seyahat platformu olmaktır.

 

7-Meituan-Dianping: 30 milyar dolar

Meituan.com , çevrimdışı satıcıları çevrimiçi müşterilere bağlayan bir alışveriş portalıdır. Son birkaç yıl içinde, girişim Çin'in en büyük bisiklet paylaşım servisini satın alarak ve sürüş paylaşımını düşünerek çeşitlendirdi.

Didi Chuxing  gibi Meituan-Dianping de 55 milyar dolara kadar bir fiyatı hedefleyen bir halka arz arayışında.

 

8- Tencent Müzik: 30 milyar dolar

Bu Çin şirketi, müzik akışı hizmeti sağlayan be geliştiren şirkettir. %46,6’sı Spotify‘ a aittir.

 

9- SpaceX: 27 milyar dolar:

CEO Elon Musk'un son aylarda katlandığı travmaların rağmen, SpaceX hala en değerli girişimlerden biri olmaya devam ediyor.

SpaceX Musk, sadece 2023'te planlanan Big Falcon Rocket'te bir ay gezisini açıkladı ve Japon milyarder Yusaku Maezawa ilk konuk oldu.

 

10- Flipkart: 20,8 milyar dolar

ABD veya Çin'den olmayan ilk 10 girişim olan Flipkart, Hindistan pazarının üçte birinden fazlasını kontrol eden Hintli bir e-ticaret şirketidir. Ağustos ayında Walmart tarafından satın alındı.

Türk StartUp Şirketleri

Türkiye’ de bulunan bazı Startup şirketleri şunlardır;

  • İnsider
  • Getir
  • com
  • Bitaksi
  • Gardops
  • Sinemania
  • Onedio
© 2021 Yenibirisletme.com tüm hakları saklıdır.

Canvas Menü

  • Anasayfa
  • Haberler
  • İş Fikirleri
  • Şirket Kuruluş İşlemleri ve Planlama
  • İstisnalar, Teşvikler ve Destekler
  • İletişim