Yeni bir işletme
  • Anasayfa
  • Haberler
  • İş Fikirleri
  • Şirket Kuruluş İşlemleri ve Planlama
  • İstisnalar, Teşvikler ve Destekler
  • İletişim

Seracılık Hakkında Bilmeniz Gerekenler Ve Devlet Desteği

Seracılık ve seracılık devlet destekleri hakkında aradığınız herşeyi bu yazımızda bulabilirsiniz. Seracılık; yani Örtü altı tarım hakkında bilgi vermek istiyorum. Örtü altı tarım bitkinin gereksinim duyduğu çevre koşullarının yapay yollarla yaratılmasıdır. Türkiye’de Örtü altı tarım ilk kez 1940’lı yıllarda kamu kuruluşları tarafından kurulan seralarla başlamıştır. Sera kurulumunda uygun çevre koşullarının yaratılması gerektiğinden uygun bir sera yeri seçimi ilk adım olmaktadır. İyi tasarlanmış bir sera, bitki gelişimi için gerekli olan iklim koşullarını sağlamalı, yıl boyunca üretime olanak tanımalı ve önemli iklim faktörlerini belirlenen optimum değerlere olabildiğince yakın olacak biçimde sağlamalıdır.

Bu nedenle;


• Yüksek ışık geçirgenliği
• Düşük ısı tüketimi
• Yeterli havalandırma
• Yeterli yapı mukavemeti
• Düşük inşaat ve işletme maliyetinin düşük
olması gerekmektedir.


Ülkemizde birçok alanda devlet desteği verilmektedir. Ülkemizde genç çiftçinin desteklenmesi açısından köye dönüş hibesi olarak verdiği 30 bin TL hibe alacak olan genç çiftçiler için en az 1000 m2’lik bir alanda ve basınçlı sulama sisteminin olduğu sebze veya muz üreticiliği projesinde genç çiftçilere devlet tarafından destek amaçlı 30 bin TL hibe kredi vermektedir. Bu sayede ülkemizdeki çoğu genç çiftçiyi bu alana teşvik etmek ve yerli üretimi arttırmak için çok iyi bir fırsat olmaktadır. Hibe projesinin bütçesi KDV hariç hesaplanmaktadır. Ülkemizin tüm illerinde 20 binin altındaki yerleşim yerlerinde bu amaçla girişimde bulunan genç çiftçilerimize devlet tarafından destek verilecektir.
Ziraat bankası Denizbank vb. birçok banka bu alanda ülkemizdeki genç çiftçilere bu konuda kredi vermektedir. Bunun dışında TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme) tarafından sağlanan desteklere de başvurulabilmektedir.


Bu desteğin en önemli yanı ise ülkemizde kış aylarında bazı meyve ve sebzeleri yetiştiremediğimiz için ithalat yapmak zorunda kalmaktaydık, ancak bu destek ile ülkemizde kış aylarında seracılık sayesinde ithalat yapmak zorunda kalmadan kendi meyve ve sebzemizi üretebilecek ve ithalat yapmak zorunda kalmayacağız. Bu yüzden ülkemizde Gıda Tarım Müdürlükleri ve Tarımsal Kalkınma Birimleri seralara destek vermektedir.


SERA YERİ SEÇİMİNDE DİKKATE ALINMASI GEREKEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Seracılıkta dikkat edilmesi gereken faktörler aşağıda sıralanmaktadır;


1. Işık
2. İklim koşulları
3. Rakım
4. Su kaynağı ve kalitesi
5. Zararlı tehdidi
6. Toprak ve topoğrafya
7. Yola bağlantı
8. İşgücü varlığı
Gibi nedenler sayılabilmektedir.


Işık: Işık bitkilerin fotosentez yapması için gereklidir. Bulutlu günlerde bitkilerin fotosentez miktarı ve buna bağlı olarak da büyüme ve verim yeteneklerinde bir azalma meydana gelmektedir. Bu nedenle yıl boyunca, özellikle de kış aylarında güneşlenmenin fazla olduğu yerler sera yeri olarak tercih edilmelidir.

 

İklim Koşulları: Sera kurulacak bölgenin iklim koşullarına da dikkat edilmelidir. Bölgede deniz, göl ve akarsu gibi su kütlesinin bulunması o bölgede ılıman bir iklimin egemen olmasına yol açabilir. Ayrıca bölgede bulunan ağaç, dağ ya da diğer engeller özellikle sabah ve öğleden sonra seralarda gölgeleme etkisi yapabilir. Bazı bölgelerde de yılın belirli zamanlarında bulut ve sis oluşumunun meydana gelebileceği unutulmamalıdır. Bunun dışında şiddetli rüzgarların varlığı seraya zarar verebilir. Bu nedenle göz önüne alınarak sera kurulacak bölgenin iklim koşulları iyi analiz edilmelidir.

 

Rakım: Bir yerin deniz seviyesinden olan yüksekliği yaz aylarında görülen maksimum sıcaklık ile kış aylarında görülen minimum sıcaklığı etkiler. Bu nedenle rakımı uygun olan bir yerin seçilmesiyle kış aylarında ısıtma giderleri, yaz aylarında ise soğutma giderleri azaltılabilir.

 

Su Kaynağı ve Kalitesi: Sera yetiştiriciliğinde, sulama, ısıtma, soğutma, nemlendirme, elde edilen ürünlerin temizlenmesi ve ilaçların seyreltilmesi gibi kültürel işlemlerde kullanılmak üzere yeterli miktarda ve kaliteli bir su kaynağının bulunması da oldukça önemlidir. Su kaynağı olarak akarsular, göller gibi yerüstü su kaynaklarının yanında açılan artezyen ve derin kuyularla yeraltı suyundan veya içme suyu şebekesinden yararlanılabilir.

 

Zararlı Tehditler: Sera yeri seçilirken arazide zararlı böceklerin konakladığı mevcut tarım alanlarından uzakta olmasına özen gösterilmelidir. Zararlı böcekler içerisinde beyazsinek, yaprak biti, örümcekler ve kirpik kanatlılar zararlı böcekler kategorisinden sayılabilmektedir.

 

Toprak ve Topoğrafya: Bitkisel üretimde verim ve kaliteyi etkileyen en önemli unsurlardan biri olması nedeniyle sera kurulacak yerin toprağının kaliteli olması gereklidir.
Sera toprağı olarak;

     • Geçirgen
     • Besin içeriği zengin yani verimli
     • Su tutma yeteneği iyi
     • Drenaj
     • Taşlı olmayan derin topraklar İdealdir.

Tınılı kumlu ve kumlu topraklar en çok tercih edilen topraklardandır. Arazi topoğrafyası da yer seçiminde etkilidir. Arazinin eğimi ve eğim yönü dikkate alınmalıdır. Kış güneşinden yararlanma ve kuzey rüzgarlarından korunma yönünden arazi eğiminin güney ya da güneydoğu yönüne bakması tercih edilmelidir.

 

Yola Bağlantı: Elde edilen ürünün bozulmadan pazara ulaştırılabilmesi için sera kurulacak yerin mutlaka işlek bir yola bağlantısı olmalıdır. Ayrıca, sera örtü malzemesi ve yapı elemanlarının taşınması, gübre, ilaç, yakıt, alet ekipman gibi girdilerin kolaylıkla seraya ulaşması yönünden de yola bağlantı oldukça önemlidir.

 

İş gücü Varlığı: Seracılık yıl boyunca üretim yapılan ve yoğun iş gücü kullanılan bir sektör olduğundan, ek işgücüne gereksinim duyulur. Budama, yetiştirme, hasat ve paketleme işlemlerini yeni getirebilecek nitelikli iş gücünün yakın çevreden sağlanabilir olması önemlidir.

 

SERACILIK DESTEĞİNDEN FAYDALANMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

 Tabi ki bu destekten yararlanabilmek için bazı şartları yerine getirmemiz gerekmektedir. Kurulum aşamasındaki seralara %25 ve %50 oranında indirim sağlanmaktadır. Bu destekten yararlanmak için gerekli şartlar aşağıda sıralanmaktadır;


1. Sera yapılacak olan arazinizin büyüklüğü en az 1000m2 (1 dekar) olması gerekmektedir.
2. Bu alanda yapacağınız seracılık faaliyeti için arazinizin Örtü altı kayıt sistemine (Seralarda Aranacak Asgari Şartlara Dair Uygulama) kayıtlı olması gerekmektedir.
3. Krediye başvuracak kişinin daha önce hiçbir kurum veya kuruluştan destek almamış olması gerekmektedir.
4. Kurulacak serada domates üretilecek ise güve için kullanılacak ilaçların 1000m2 için 4 taneden fazla kullanılmaması gerekmektedir.
5. Serada kullanılacak olan gübrenin hiçbir nedenle kimyasal gübre kullanılmamalıdır, tamamen biyolojik gübre kullanılması zorunludur.

Bu şartlara uyulduğu takdirde genç çiftçi seracılık desteğinden yararlanabilmektedir. Bu kapsamda genç çiftçi bulunduğu çevre koşullarında üreteceği ürünü doğru seçmeye özen göstermelidir.

 

ÖRTÜ ALTI TARIM İÇİN VERİLEN DEVLET DESTEĞİ

Bu kapsamda genç çiftçilere verilecek devlet desteği 30 bin TL hibe, 100 bin TL faizsiz krediyle desteklenmektedir.
Köye dönüş adlı proje kapmasında genç çiftçilere verilecek destek 2020 yılında başlamıştır. Bu destek kapsamında ilerleyen aylarda başvurular başlayacaktır.

 

SERA KREDİSİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Bu proje kapsamında genç çiftçide bulunması gereken belgeler;


• Çiftçilik Belgesi
• Kontrollü Örtü Altı Kayıt Sistemi Belgesi
• Nüfus Cüzdanı fotokopisi
• Sera satın alınacak ise seraya ait ekspertiz raporu
• Eğer satın alınmayacak yeni yapılacak veya tadilat görecek ise proforma ve kesin fatura

Yukarıda belirtilen belgeler ile şubeye gidildikten sonra gerekli görülmesi durumunda ilave belge ve teminat talep edilebilmektedir. Yerli üretim yapan ve yapacak olan girişimcilere devlet destekli krediler KOSGEB, BEBKA, Ziraat Bankası ve diğer devlet bankaları tarafından devlet destekli krediler verilmektedir.

 

SERA KURMAK İSTEYENLERE KOSGEB DESTEKLERİ NELERDİR?

Sera kurmak isteyen genç çiftçilere KOSGEB tarafından da destek verilmektedir. Bu destek kapsamında isteyenlere 100 bin TL Devlet destekli 0 faizli hibe kredi, 50 bin TL hibe kredi verilmektedir. Bu krediden yararlanabilmek için KOSGEB’ in şartlarını yerine getirmeniz gerekmektedir. 32 saatlik girişimcilik kurslarına katılan ve bu 32 saatlik eğitimin sonunda başarılı olan kişilere verilen sertifikayı, gerekli fizibilite araştırması yapıp projelerini getiren herkes KOSGEB kredisini alabilmektedir.

 

SERA KREDİSİ VEREN DİĞER BANKALAR

Genç çiftçilerimizi bankalarda seracılık projesinden desteklemektedir. Bu kapsamda sera kredisi veren bankalar aşağıda sıralanmaktadır;


• TEB Bankası
• Finansbank

Bu bankalarda sera kredisi veren bankalar arasındadır.

TEB Bankası, seracılığa yönelik yeni yapılacak seracılık veya tadilat yaptırmak için genç çiftçilere kredi imkânı sağlamaktadır. Bankadan 60 aya kadar vade ve 1,3,6,12 ayda bir eşit veya esnek ödeme imkânı ile çiftçilerimize kredi sağlamaktadır. Bu krediye başvurmak için bazı belgeler gerekmektedir.
Bu belgeler aşağıda sıralanmaktadır;


• Çiftçi kayıt sistemi belgesi
• Nüfus cüzdanı fotokopisi
• İkametgâh senedi
• Tapu fotokopileri
• Kiralık araziniz varsa kira sözleşmesi
• Örtü altı belgesi


Finansbank’ asıda çiftçilerimizi desteklemek amacıyla avantajlı faizsiz krediler sağlamaktadır. Finansbank’ ta sera kredisinin özellikleri ve şartları size uyuyor ise bu krediden yararlanabilirsiniz. Bu kredi sayesinde mevcut seranızı büyütebilir veya tadilat yapabilirsiniz ya da seranızı kurmak için bu krediyi kullanabilirsiniz. Sera kredisi ile işletme maliyetinin tümü karşılanmaz. Bu kredi ancak işletme maliyetinin %85’ini karşılayabilmektedir. En fazla 36 ay vade ile kredi kullanılabilmektedir. Eğer kişi tarafından talep edilirse ayda bir, 3 ayda bir, 6 ayda bir, 12 ayda bir şeklinde düzeltme yapılabilmektedir.

© 2021 Yenibirisletme.com tüm hakları saklıdır.

Canvas Menü

  • Anasayfa
  • Haberler
  • İş Fikirleri
  • Şirket Kuruluş İşlemleri ve Planlama
  • İstisnalar, Teşvikler ve Destekler
  • İletişim