Organik Tarım Nedir?
Organik tarım nedir? Organik tarım nasıl yapılır? Organik tarım belgesi nasıl alınır? gibi sorulara cevap arayacağız bu yazımızda.
Kimyasal ve sentetik tarımın olumsuz etkileri belirtilerini göstermesiyle 1900 lerin başında alternatif tarım yöntemleri araştırılmaya başlanmıştır. 1910 yılında yayınlanan Albert Howard’ ın kitabı olan Tarımsal Vasiyetname ve 1924 yılında yayınlanan Rudolf Steiner’in Biyodinamik Tarım Yöntemi çalışmaları sonrası Avrupa ülkelerinin çoğunda durumun ciddiyeti anlaşılmış ve bu konuda üretici ve tüketiciyi bir araya getirecek organik tarım girişimlerine başlamıştır.
ORGANİK TARIM NEDİR?
“Bitki nöbetleşmesi, yeşil gübre, kompost, (biyolojik zararlı kontrolü)nü içeren ve toprak üretkenliğini sağlamada mekanik işlemeye dayanan; sentetik gübre, pestisit, hormon, hayvan yem katkıları ve genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanımını reddeden veya sınırlayan tarım yöntemidir”
organik tarımda çevreye ve insanlara zararlı olacak kimyasal ürünler, ilaçlar, hormonlar gibi üretimi arttıracak işlemler kullanılamaz. Organik tarımda izin verilen kimyasal ürünlerde bulunmaktadır örnek olarak kükürt verilebilir kükürt insan sağlığına ve çevreye zararlı olmayan ürünler kullanılabilir. Organik tarım (Ekolojik Tarım) yapabilmek için uluslararası yetkisi bulunan bir denetleme şirketinden sertifika almak zorundasınız.
ORGANİK TARIM SERTİFİKASI NEDİR?
Organik tarım sertifikası ; ürünlerinizin tamamen doğal olarak üretildiği ve yukarıda belirtildiği gibi izin verilen kimyasallar dışında herhangi bir zararlı maddenin kullanılmadığı kolayca geri dönüşebilen ekolojik dengeye zararlı bir etkisini olmadığının belgelendiği sertifikadır.
ORGANİK TARIM SERTİFİKASI NASIL ALINIR?
Organik tarım (ürün) sertifikası ürünlerin üretildiği toprağın incelenmesi ile başlayarak ürünün hasadı, işlenmesi, saklama ve depo koşulları, ambalaj ve paketlenmesi gibi aşamaları incelenerek her aşamada gerekli şartları sağladığını belgelenmesidir.
Organik tarım sertifikası almak isteye çiftçiler veya firmalar uluslararası yetkili firmalardan sertifika başvurusu yapması gerekmektedir. Organik tarım belgesi vermekle yetkili kuruluşlar için tıklayınız. Yapılan başvurunun yetkili kuruluş tarafından incelenerek kabul edildikten sonra çiftçiler veya firma ile sertifikasyon kuruluşu arasında organik tarım sertifikası sözleşmesi yapılmaktadır. Bu sözleşmenin imzalanması ile resmi süreç de başlamış olur. Sözleşme ile iki taraf karşılıklı tüm sorumlulukları kabul etmiş sayılacaktır. Bu işlemlerin ardından çiftçiden veya üretici firmandan ürünlerin numuneleri istenir ve temin edilmesi gerekmektedir. Numune ürünler yetkili firma tarafından incelenmesinin ardından onay süreci başlayacaktır. İnceleme aşamasında numune ürünlere testler yapılı ve ürünler analiz edilir. Üretim aşamalarının tamamının incelendiği ve tüm bu adımların analizlerinin sonuçlanmasının ardından başarılı olan ürününüz için onay süreci başlayacaktır. Organik tarım yönetmeliğine ve organik tarım standardına bağlı kalarak üretilen ürünlerinize organik tarım sertifikası verilecektir. Eko etiketli ürünleriniz çoğu pazarda kalite güvencesiyle size fiyat prestiji kazandıracak avantaj sağlar.
ORGANİ TARIM İÇİN VERİLEN DESTEKLER NELERDİR?
Organik tarım için tarım ve ormancılık bakanlığının yayınladığı birçok destek vardır. Bu organik tarım desteklerine ulaşmak için tıklayınız.
Seracılıkta hakkında bilinmesi gerekenler ve devlet desteklerini öğrenmek için tıklayınız.
Çiftçi kayıt sistemine kaydınızı nasıl yapabileceğinizi öğrenmek için tıklayınız.