Kreş açmak gibi bir fikriniz varsa kreş açma şartlarını için doğru yerdesiniz. Kreş açmak ve kreş açma şartları ile ilgili tüm detayları bu yazıda bulacağınızı umarak konuya geçelim. Günümüzde ailelerin çoğu çocuklarını kreşe göndermek zorunda kalmaktadır. Bunun sebebi ise Türkiye’deki ekonomik durumdan kaynaklı olarak aileler geçim sıkıntısı çekmesidir. Bundan dolayı anne ve babalar çalışmak zorunda kalmakta ve çocuklarını kreş vb. okullara vermek zorunda kalmaktadır. Hatta bazı öğretmenler çocuğunu gönderecek kreş bulamayıp kendi kreş açmak için kolları sıvadığı oluyor. Bu da kreş açmak fikrini daha cazip hale getiriyor. Peki asıl konumuza gelelim kreş açmak bu açıdan iyi bir işletme tercihi olabilmektedir. Fakat Türkiye’de ki aileler kreşlere güvenme konularında birtakım problemler yaşamaktadır. Bu problemler güven, hijyen, yemek gibi konular bu problemler arasında yer almaktadır. Her aile kreşlere güvenemeyebiliyor. Bunun sebebi haberlerde gördüğümüz üzere çocuklara zorbalık yapan kreş çalışanları, hijyen konusunda çocukların bulundukları alandaki eşyaların, yatakların, yemek yedikleri yerler, lavaboların temiz olmaması, bir diğer konu ise yemeklerin hijyen ve sağlık açısından iyi olmaması bu gibi sebeplerden dolayı kreş açmak iyi bir fikir olmasının yanında bu gibi problemlerde yaratmaktadır. Tabi ki burada önemli olan nokta sizin açacağınız kreş konusunda bu konulara dikkat edip ailelere bunu yansıtabilmenizdir.
KREŞ AÇMANIN ŞARTLARI NELERDİR?
• Kimler Kreş Açabilir?
1. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak
2. En az İlkokul mezunu olmak
3. Herhangi bir suçtan dolayı hapis cezası almamış olmak gerekmektedir.
• Açılış İzin Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Açmakla uğraştığınız kreşin açılabilmesi için açılış izin belgesi gerekmektedir. Bu belgenin alınmasına dair bilgiler aşağıda sıralanmaktadır.
1. Başvuru tarihinden en fazla 3 ay içinde gerekli belgeler toplanmış ve 2 dosya haline getirilmiş olması gerekmektedir. Dosyalar incelenmek üzere il müdürlüğüne teslim edilmesi gerekmektedir. Bu süreçte kreş resmi olarak açılmadığından dolayı herhangi bir kayıt yaptırılamaz.
2. Kreşi açacak kişi tarafından verilen tüm belgeler il müdürlüğünce kontrol edilmiş ve binanın kreş açısından uygun görüldüğü takdirde il müdürlüğü ve valiliğin onayı ile kreş faaliyete başlayabilir. Yapılan 2 dosyadan biri il müdürlüğünde kalır diğeri ise Açılış İzin Belgesi düzenlenip, imzalandıktan sonra kreş sahibine teslim edilir.
3. Kreş sahibi kişi veya kurum Açılış İzin Belgesini aldıktan sonra kurum kayıtlara başlayabilir.
4. Kreş sahibi veya kurum Açılış İzin Belgesi ya da devir veya kuruluş işlemleri yapıldıktan sonra kişinin veya kurumun ismi faaliyette bulunacağı işin çeşidini en geç bir ay içinde il müdürlüğü tarafından, yerin bağlı olduğu ilin Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü ile defterdarlığa veya vergi dairesine bildirir.
5. Aynı kurucu başka bir kreş daha açmak isterse aynı belgeleri tekrar hazırlama ve kurumun müdürü ve personeli için ayrı kişileri görevlendirmek zorundadır.
• Kreş Binası Nasıl Olmalıdır?
Tabi ki binayı kreş yapmak için kullanamazsınız. Kreş olarak kullanılacak olan binanın Kreş Yönetmeliklerine uygun olması gerekmektedir. Eğer Yönetmeliklere uygun yapıda bir bina seçilmez ise belgelere onay verilmez.
KREŞ MÜDÜR OLMA ŞARTLARI NELERDİR?
Bahsettiğimiz gibi Kreş Yönetmeliklerine uygun şartlar olmaz ise kreşin faaliyete başlaması için belgeler onaylanmaz. Bu şartlar arasında uygun kreş müdürü seçilmesi de gerekmektedir. Aşağıda sıralayacağım şartlardan birisini sağlıyor olmanız gerekmektedir.
1. Üniversite veya Yüksek Lisans’ da en az 4 yıllık sosyal hizmet, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, eğitimde psikolojik hizmetler, çocuk gelişimi ve eğitimi, okul öncesi eğitimi öğretmenliği, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği ve anaokulu öğretmenliği bölümlerinden en az birini okuyup bitirmiş olmanız, özel veya resmi kurum ve kuruluşlarında en az 2 yıl çalışmış olmanız gerekmektedir.
2. Yukarıda belirttiğimiz bölümlerin dışında eğitim fakültesinde ve fen edebiyat fakültesinden mezun olan öğrencilerde pedagojik formasyona sahip kişilerde müdür olabilmektedir. Fakat yukarda belirttiğimiz 2 yıllık çalışma sürecini onlarda tamamlamış olmaları gerekmektedir.
3. Bakanlıkta veya bakanlık izni ile açılmış çocuk bakım evlerinden herhangi birinde, resmi veya özel kurumlarda yöneticilik yapmış kişilerde kreş müdürü olabilmektedir.
4. Yukarıda belirttiğimiz fakültelerden ön lisans mezunu olduktan sonra 4 yıl çocuk bakım evlerinde veya herhangi bir resmi ve özel kurumda çalışmış olması gerekmektedir.
KREŞ AÇMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER
Kreş açmayı düşünen bir birey veya şirket ilk önce dikkat etmesi gereken şey seçeceği binanın bu koşullara uygun olmasıdır. İkinci etapta yapması gereken kreş açılacağına belirten dilekçe ve Yapı Kullanım İzni belgesi bulunduğunuz yerde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir. Bu başvurudan ortalama 1-2 hafta sonra bakanlık tarafından yollanan personeller kontrol amaçlı olarak binanızı inceleyip bu konu için uygun olup olmadığına karar vereceklerdir. Eğer onay verilirse başvuru sahibinden aşağıdaki belgeler istenmektedir;
• Nüfus cüzdanı fotokopisi
• Adli sicil kaydı
• Öğrenim belgesi
• Eğer başvuran bir şirket ise Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nden alınan belge,
Bunlar başvuran kişiden istenen belgeler bir de ayrı olarak bina için istenen belgeler aşağıda sıralanmaktadır;
• Kreş odalarının ve bulunduğu alanın büyüklüğünü gösteren Tasdikli Mimari Proje (Belediyeden alınabilir) belgesi
• Kreş yapımında kullanılacak bina size ait ise Onaylı Tapu Örneği
• Eğer sizin değil de kiralık ise 1 yıllık Kira Sözleşmesi
• Bina bahçesinin kullanılması için binada ki herkesten İmzalı Onay alınması gerekmektedir.
• İtfaiye Raporu
• Binanın bulunduğu yerin 100 metre yakın çevresinde alkollü ürün satılan herhangi bir yerin olmaması gerekmektedir ve Emniyet İl Müdürlüğünden alınan rapor
• Binanın odalarındaki Yerleşim Plan Örneği
• Binanın depreme dayanıklı olduğuna dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğünden alınan rapor
• Numarataj Belgesi
Numarataj Belgesi: Bulunduğunuz bölgedeki belediyenin bulvar, meydan, yol, cadde ve sokaklar gibi yerlerin kenarlarında yer alan binaların adres bulma konusunda işe yarayan, binaların yanında gördüğümüz mavi plaka şeklinde ki levhaya denmektedir.
Bu belgeleri de tamamladıktan sonra tekrar bakanlığa başvuru yapıp sıra almanız gerekmektedir.
KREŞ AÇMANIN MALİYETİ NEDİR?
Yukarıda kreş açmanın her şeyinden bahsettik şartlarından, belgelerinden, olumlu ve olumsuz yönlerinden şimdi ise bu işin size nasıl bir maliyeti olacağından konuşalım.
Kreş açma durumu her bir işletme açma girişimi gibi değişkenlere göre farklılık gösterebilmektedir. Kreş açmak için kullanacağınız kira mı olacak yoksa size mi ait olacak? Tadilatın size masrafı çok olacak mı? Ne kadar kişi çalışacak? Kreş için alınacak ekipmanlar ve malzemeler ne kadar kaliteli olacak? Bu gibi sorulara vereceğiniz cevaplar sizin maliyetinizi oluşturacaktır.
Kreş açmanın maliyetini belirtmeye çalışırken tahmini bir maliyet söylemiş olacağız. Çünkü yukarda belirttiğimiz sorulara vereceğiniz cevaplar durumun maliyetini değiştirecektir. Tahmini bir maliyet söyleyecek olursak 400.000 TL ile 1.000.000 TL arasında bir maliyetten bahsedebiliriz. Fakat belirttiğimiz gibi farklılık gösterebilir. Yine de araştırmalarımıza gire en az 400.000 TL sermayeniz olması gerekmektedir.
KREŞ AÇMAK KAZANDIRIR MI? KARLI MIDIR?
Maliyetten de bahsettiğimize göre artık bu işten para kazanabilecek miyim? Maliyetimi karşılayıp beni kâra geçirebilecek mi? Gibi sorulara cevap arayalım.
En başta da belirttiğimiz üzere günümüz şartlarından dolayı anne ve babalar geçimini sağlayabilmek için çalışmaktadır. Bu yüzden çocuklarının evde tek kalamayacağından dolayı kreşe vermeyi tercih etmektedirler. Bunu aile bütçesine katkıda bulunacağını düşünürler. Anne veya babanın sadece birinin çalışması yerine ikisinin de çalışıp çocuğunu veya çocuklarını kreşe vermek aile bütçesine katkıda bulunacağını düşünmektedirler. Bu yüzden günümüzde kreş açma fikri kârlı bir fikir olarak görünmektedir. Tabi ki bu işin kârlılığını düşünüyor iseniz açacağınız kreşin en başta da belirttiğim gibi hijyen, çalışanların eğitimi, beslenme gibi durumlara dikkat etmesi gerekmektedir.
KREŞ AÇMAK İÇİN DEVLET DESTEĞİ
Bu durum kreş açmak isteyenlerin çok iyi bir fırsat olmuştur. Devletin bu durumda sağladığı avantajlar oldukça fazladır. Bu desteğin sağlanabilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı bir araya gelerek bulunan koşulların olumlu olması halinde desteklerini vermeye hazırdırlar. İlk olarak bahsedebileceğimiz avantaj olarak yatırım tutarınızın toplamının %70’ i kadar kredi kullanma şansızını olabilecektir. Bu kredilerle birlikte 5 puanlık bir indirimde uygulanacaktır. Bir başka sağlanan avantaj ise inşaat hariç %18’lik bir KDV muafiyeti hakkın tanınacaktır. Bu muafiyeti kreş için alınacak olan ekipman ve malzemeler için kullanılabilmektedir. Ödemekle yükümlü olduğunuz yıllık vergilerde KDV oranına göre en az %80’lik bir indirim uygulanacaktır. Yatırım için katkı payında ise %35’e kadar bir indirim sağlanır. Bir diğer avantajdan bahsedecek olursak o da gümrük vergisi muafiyetidir. Kreş için gerekli olması durumunda yurt dışından da malzeme alınabilmektedir. Yurt dışından alınan malzemeler için gümrük vergisi uygulanmayacaktır.
Bir önceki başlıkta bahsettiğimiz kârlılık durumuna bu başlığı da ekleyebiliriz belirttiğimiz avantajlarda kâra geçmede etkili olacaklardır.
Eğer bir işletme kurmak istiyorsanız ve işletme türü seçimine kara veremediyseniz aşağıdaki linke tıklayarak gerekli tüm bilgileri alabilirsiniz.
Eğer hangi şirketi kuracağınıza kara verdiyseniz aşağıdaki linkten kuruluş işlemleri ve maliyetler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Limited Şirket ve Anonim Şirket Kuruluş Masrafları