Yeni Girişimci Destek Programın amacı yeni girişimcilere işletmelerinin finansman anlamında en sallantılı olduğu dönemlerde varlığını sürdürebilmelerine katkı sağlamak ve yeni işletmelerin kurulmasına ve sürdürebilirliğini korumaktır.
Yeni Girişimci Destek Programı ile İlgili Detaylar?
Küçük ve orta ölçekli yatırımları destekleme programı yukarıda bahsettiğimiz amaç doğrultusun da işletmelere destek vermektedir. Öncelikle şahsi tavsiyem aşağıda anlatacağımız açıklamalar öncesinde bağlı olduğunuz KOSGEB birimi ile görüşüp kendinize bir danışman atamakta fayda görüyorum çünkü mutlaka daha doğru yönlendirmeleri olacaktır.
İş planınızı hazırlamaya başlamadan önce daha önceden hazırlanıp onay almış iş planlarına bir göz atmanızı öneriyorum. Çünkü bu iş planları sizin yol haritanız olabilir incelikler fark edebilirsiniz eğer tabi iş planınızı kendiniz hazırlayacaksanız. Kısaca bahsetmek isterim ki projelerinizi proje danışmanlığı sağlayan şirketlere yaptırabilirsiniz. Bundan kısaca bahsediyorum çünkü önermiyorum bunun iki sebebi var. Birincisi başlangıç aşamasında kendinizin yapabileceği hiçbir şey için dışarı ödeme yapmamalısınız. İkincisi yapacağınız iş planı sizin işletmenizin kuruluş sonrası seyrinde de işinize yarayacaktır. Bu sebeplerden iş planını girişimcinin yapmasını öneriyorum.
Paylaşacağımız iş planı taslaklarına dikkat ederek kendi iş planınızı hazırlayabilirsiniz. Üniversite yıllarımda Genç Girişimci belgesi almıştım. O zaman girişimci belgeniz olmadan desteklere başvuramıyordunuz ve şimdiki gibi dersler 2 gün değil 8 haftaydı ve derslerin %80’ine katıldıktan sonra geçerli bir proje sunabilirseniz belgeyi alabiliyordunuz. O zamanlar dersleri anlatan öğretim görevlisini paylaştığı bir bilgiyi sizinle paylaşmak isterim bence önemli bir detay “programın amacı her ne kadar yeni kurulacak işletmelere deste gibi görünse de asıl amaç işsizliği azaltmak ve piyasayı hareketlendirmek” demişti. Peki ne anlama geliyor bu yani kuracağınız işletme yapısında işçi çalıştıracağınızı belirtmeniz sizi bir adım öne geçirecektir. Aşağıda daha önceden hazırlanmış ve onay almış iş planı örnekleri bulunmaktadır. İş planınızı hazırlarken size en yakın sektörden destek alarak hazırlayabilirsiniz.
Peki KOSGEB Desteği Ne Kadar?
KOSGEB ile ilgili merak edilen konuların başında destek tutarının ne kadar olduğu yer almaktadır. Geçtiğimiz yıl işletmelerin kuruluş aşamasında ciddi önem taşıyan bu destek 150.000 TL iken 2019 yılında sistemde değişikliğe gidilerek iki başlıkta ele alınmıştır. Birincisi başlangıç aşamasındaki girişimciler için Geleneksel Girişimdi Desteği adı altında farklı başlıklar toplanmış toplam 60.000 TL destekten faydalanabilirler. İkinci başlık ise ileri girişimcilerdir. İleri girişimci adı altında 2019 yılında başvuru yapmanız durumunda 150.000 TL ile 360.000 TL aralığında destek alabilirsiniz.
KOSGEB İş Planı Nasıl Doldurulur?
KOSGEB sistemine kayıtlı KOBİ’ ler kullanıcı adı ve şifreleri ile sisteme giriş yaparak projelerini sistem üzerinden hazırlayabilirler. Sistemde 7 ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler;
• Genel Bilgiler:
işletme sahibinin tanıtılması ve kimlik bilgileri faaliyet konuları işletmenin kurulması için gerekli süre gibi bilgiler istenir.
• Girişimci Ortak Bilgiler ve İşletme Bilgileri:
Bu bölüm iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım varsa ortakları kimlik bilgileri, adres ve telefon bilgileri istenmektedir. İkinci kısımda sorular daha işletmeye yöneliktir faaliyet konunuz işletmenin misyonu, vizyonu, kısa, orta ve uzun vade planlarınıza yönelik sorulara cevap aranız bu bölümü iyi düşünerek araştırarak doldurmanızı sizin yararınıza olacaktır.(misyon ve vizyon konusunu ne olduğu nasıl belirleneceği gibi konular iyi araştırılmalıdır.
• Pazar Bilgileri ve Hedef Pazarın Belirlenmesi:
Bu bölümde ürettiğiniz ürünü veya hizmeti pazarlayacağınız hedef pazarın belirlenmesi ve analizi, pazarının analizi, hedef kitlenin belirlenmesi, işletmenin kuruluş yerini belirlenmesi, kitleye ulaşmada kullanılacak yöntemler, reklamlar ve tanıtımlar, karşılaşabilecek sorunlar ve bu sorunların çözümleri gibi durumları anlattığınız bölümdür.
• Üretimin Planlanması:
İşletmenizi kuracağınız sektörün vergi dairesi sisteminde bulunan NACE kodunu belirteceğiniz ve İş akışınız hakkında ilgi verebilirsiniz. Ayrıca işletmeye ait belgelerinizde bu bölümde belirtebilirsiniz.
• Yönetim Planlanması:
Bu bölümde işin yönetim bölümünün sahip olduğunuz yetki ve yeterlilik belgelerinizi ve çalıştıracağınız işçi sayısı ve niteliği hakkında bilgi vermeniz istenir.
• Finansal Planlama:
Bu bölümde işletmenin başlangıç sermayesini, yaralanabileceğiniz finansal kaynaklarınızı, gelir ve gider tablonuzu, oluşabilecek risklerin değerlendirilmesi, riske karşılık alabileceğiniz önlemler, hedef karlılık ve ulaşma süresi gibi bilgileri belirteceğiniz bölümdür.
• KOSGEB’ ten İstediğiniz Destek:
Bildiğiniz üzere bu iş planını ve tüm bu süreci tamamlama nedeniniz KOSGEB Girişimcilik Destek Programlarının birinden faydalanabilmektir. KOSGEB Girişimci Destek Programları kuruluş, işletme giderleri, makine ve teçhizat alımı ve sabit yatırım desteğidir. Bu aşamada yapacağınız veya yaptığınız tüm harcamaları açıkça belirtmelisiniz.