KOSGEB desteklenen sektörler hangileridir? Bu yazıda KOSGEB desteklenen sektörler NACE kodlarını ve desteklenen sektörler de nelere dikkat edildiğini anlatacağız.Son yıllarda verdiği desteklerle iş kurmak isteyen girişimcilerin ilk aklına gelen kurum KOSGEB’ dir.
KOSGEB 90 ‘lı yılların başında Sanayi ve imalat sektörlerinin ekonomideki önemini arttırmak ve yerlerini geliştirmek amacıyla kurulmuştur.2009 Yılına kadar imalat ve sanayi sektörü girişimcilerine destek konusunda yaptığı çalışmalar takdirle karşılanmış ve 2009 yılında bu sektörler dışındaki KOBİ ve girişimcileri destekleme görevi de KOSGEB’ e verilmiştir. Bakanlar Kurulunda alınan 2009/15431 sayılı karar 18/09/2009 Tarihinde 27353 Nolu Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve KOSGEB’in destekleyeceği sektörler belirtilmiştir.
KOSGEB Hangi Sektörlere Destek Veriyor?
Kuruluş amacına bakacak olursak desteklenen sektörlerin başında sanayi ve imalat sektörü gelecektir. KOSGEB başta imalat sektörüne destek veriyor ardından en çok desteklenen ikinci sektör ticaret takip ediyor artından İnşaat sektörüne verilen destekler geliyor.
KOSGEB Desteklenen Sektörler Listesi:
A. MADENCİLİK VE TAŞ OCAKÇILIĞI
B. İMALAT
C. ELEKTRİK, GAZ, BUHAR VE İKLİMLENDİRME ÜRETİMİ VE DAĞITIMI
D. SU TEMİNİ; KANALİZASYON, ATIK YÖNETİMİ VE İYİLEŞTİRME FAALİYETLERİ
E. İNŞAAT
F. TOPTAN VE PERAKENDE TİCARET; MOTORLU KARA TAŞITLARININ VE MOTOSİKLETLERİN ONARIMI
G. ULAŞTIRMA VE DEPOLAMA
H. KONAKLAMA VE YİYECEK HİZMETİ FAALİYETLERİ
İ. BİLGİ VE İLETİŞİM
J. FİNANS VE SİGORTA FAALİYETLERİ
K. MESLEKİ, BİLİMSEL VE TEKNİK FAALİYETLER
L. İDARİ VE DESTEK HİZMET FAALİYETLERİ
M. KÜLTÜR, SANAT, EĞLENCE, DİNLENCE VE SPOR
N. DİĞER HİZMET FAALİYETLERİ
Şeklinde dağılmaktadır. Desteklenen Sektörler listesi başlıklar çok geniş olarak ele alınmıştır. Listeyi incelemenizi tavsiye ederim. Desteklenen Sektörler arasında olup olmadığınızdan emin olmak için aşağıdaki listeden NACE kodunuzu kontrol edebilirsiniz.
Peki NACE kodunuz listede bulunuyorsa ve desteklere başvurmak istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyerek ilerleyebilirsiniz.
KOSGEB Kayıt Adımları
Aşağıdaki adımları takip etmeniz durumunda kolayca sisteme kayıt olabilirsiniz. Ardından KOBİ beyannamesini doldurarak işiniz desteklenen sektörler arasında ise desteklere başvurabilirsiniz.
KOSGEB’e Veri Tabanına Kayıt
KOSGEB desteklerinden faydalanabilmek için yapmanız gereken ilk şey KOSGEB veri tabanına kayıt olmanız gerekmektedir. Kayıt oldukça basit olarak kosgeb.gov.tr adresinde sağ üst köşede bulunan e-hizmetler butonuna tıklayarak kayıt işlemleri menüsüne ulaşabilirsin. KOSGEB veri tabanına kayıt için yardım dokümanına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
NOT: Veri tabanına kayıt işlemlerini 15 dakika içinde tamamlamalısınız aksi takdir de zaman aşımına uğrayacağınız için baştan başlamak zorunda kalabilirsiniz.
KOBİ Beyannamesi Nasıl Doldurulur?
KOBİ: Yıllık personel sayısı ortalaması 250 den az olan ve mali bilançosu veya net satışları 40.000.000 TL’ nin altında olan işletmelerdir.
KOBİ beyannamesi desteklerden faydalanabilmek için doldurulması zorunludur. Kosgeb.gov.tr adresine veri tabanına kayıt işlemini tamamladıktan sonra kullanıcı adınız ve şifreniz ile sisteme giriş yaparak KOBİ beyannamesini doldurmalısınız. Doldurduğunuz KOBİ beyannamesinin çıktısını alarak kaşeli ve imzalı olarak istenen
• İmza Beyannamesi / Sirküleri
• Ticaret veya Esnaf Sicil Gazetesi
• Faaliyet Belgesi
İle birlikte kuruma teslim etmelisiniz.
NOT: Veri tabanına kayıt işlemlerini 15 dakika içinde tamamlamalısınız aksi takdir de zaman aşımına uğrayacağınız için baştan başlamak zorunda kalabilirsiniz.
Adım adım KOBİ Beyannamesi Doldurmak
1. Kullanıcı girişi yaparak beyannamesini oluşturmak istediğiniz yılı seçmelisiniz
2. Bu adımda şirketiniz ile ilgili bilgileri doldurmanız gerekmektedir maddeleri dikkatlice okuyarak size uygun olan seçimleri yapmalısınız.
3. Bu bölümde şirketiniz evrakları üzerinden mali verilerini ve SGK verilerini doldurmanız gerekmektedir. Şirketinizin beyannameleri ve bildirgeleri üzerinden bilgileri yazmanız bilgilerin doğruluğu için daha sağlıklı olacaktır.
NOT: Mali rakamlar kısmında kuruş yazmanıza nokta veya virgül koymanıza gerek yoktur. Aşağıda Yetkili ekle butonuna tıklayarak yetkili kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini doldurmanız gerekmektedir.
4. Faaliyet Konusu bu bölümde nace kodunuza uygun faaliyet kodunu seçmelisiniz. Faaliyet konunuzu seçmek için tıklayın butonuna tıklayarak seçebilirsiniz.
5. Adres bilgileriniz adres bilgilerinizi dolduracağınız bölümdür kayıt yaparken adres bilgilerinizi kaydettiğiniz için otomatik gelecektir.
6. Eğer dolduramadığını bölümler var ise sağ alttaki bölümde kaydet butonuna tıklayarak daha sonra devam edebilirsiniz.
7. Eğer gerekli bilgileri eksiksiz doldurduysanız KOBİ beyannamesinin indir butonuna tıklayarak indirip çıktısını alabilirsiniz.
Sonuç olarak birçok başta imalat sektörü olmak üzere birçok sektöre destek olan KOSGEB destek alabilmek için yukarıda bahsettiğimiz adımları tamamlayarak kuruma başvuru yapmalısınız. NACE kodunuz desteklenen sektörler arasında değilse NACE kodunuzu tekrar gözden geçirebilir veya değiştirebilirsiniz.