Genç Çiftçi Destekleri ve Genç Çiftçi Desteklerine başvuru için gerekli evraklar nelerdir? Bu yazıda Genç Çiftçi Destekleri inceleyeceğiz. Yıllar içinde devlet tarafından çiftçilere sağlanan destekler önceki yıllara göre artarak devam etmektedir. 2018 yılında devletin çiftçilere 14,5 milyar TL tutarında bir destek sağlayacağı planlanmış ve bu planlamanın büyük bir kısmı üretim yapan çiftçiye destek amaçlı dağıtılmıştır. Bu durumun ülkemizde çiftçinin hem tarımsal hem de hayvancılık açısından devletin çiftçi desteklediğini görmekteyiz.
Peki çiftçinin devlet desteğinden yararlanma şartları nelerdir?
• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
• 18 yaşını doldurmuş, 41 yaşından gün almamış olmak
• Okur-yazar olmak
• Herhangi bir yerde sigortalı çalışan olmamak. Öğrenci olarak örgün eğitimine devam ediyor olmamak. Ticari kazançları nedeniyle vergi mükellefi olmamak,
• Hayvansal üretim yönelik, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, tesisi yapımı ve hayvan alımı konulu proje başvuruları için verilen tarih itibari ile 15 büyükbaş veya 50 küçükbaş hayvandan fazla sahip olmamak gerekmektedir. Arı yetiştirmek için proje başvurusunda ise 50 adetten fazla arılı kovana sahip olmamak
• Kırsal Kalkınma Destekleri Kapmasında, Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında; daha önceden hibeden yararlanmış, hibe sözleşmesi imzalamamış, hibe sözleşmesini iptal etmiş veya daha önceden başvurulmuş ama komisyon tarafından reddedilmiş olmamak gerekmektedir.
• Aynı veya benzer projeler için bakanlıktan yararlanmamış olmamız gerekir.
• Bu maddelerin hepsi kişinin eşi için de geçerli olmaktadır.
Bu maddeler dışında kişiden istenen bazı belgeler olmaktadır. Bu belgeler aşağıda sıralanmaktadır;
1. Nüfus cüzdanı fotokopisi
2. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan kendisinin ve eşinin çalışmadığına dair belge
3. Gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmadığına dair kendisinin ve eşinin aldığı onaylı belge
4. Başvuru dilekçesi program üzerinden
5. Proje tanıtım formu program üzerinden
6. Resmi Gazete ’de yayınlanan tebliğin ekinde bulunan taahhütname
7. Diploma veya okur-yazarlık belgesi, ( Bu iki belgeden her biri aslı görülmüştür veya onaylı olarak kabul edilmiş olması gerekmektedir. ) İster diploma ister okur-yazarlık belgesi olsun hangisini almak isterseniz yukarıda belirttiğim gibi aslı görülmüştür veya onaylı olması gerekmektedir. Tasdikname (Okul terk) belgesi program kapsamında okur-yazarlık belgesi yerine kullanılabilmektedir.
8. Eğer kişi mezun olmamış ve ona rağmen resmi belgenin üzerine kendisi mezun olmuştur vb. yazılar yazarsa başvurusu reddedilip kişi hakkında cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.
Yukarıdaki maddeler “Genç Çiftçi Hibe Desteği” programına kesin başvuru aşamasında alınması gereken belgelerdir.
Genç Çiftçi Hibe Desteği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Sıradaki yazacağım belgeler ise genç çiftçi değerlendirme komisyonuna sunulması gereken belgelerdir;
1. Yatırım yapılacak yerin çiftçiye ait olduğu belirten belge (tapu) olması gerekmektedir. Hisseli tapuda ise yatırım yeri kadar hisseye sahip olan çiftçilerde mülkiyet çiftçiye ait kabul edilmektedir.
2. Programa dahil olacak çiftçinin mülkiyetinin bulunduğu coğrafi bölge, alan ya da bölge ismi ile anılan ürünlerin proje konusu içeriğine ait olan belge gerekmektedir.
3. Şehit annesi, babası veya çocukları (birinci derece yakını), gazi, engelli ve engelliye bakmakla yükümlü kişi olduğuna dair değerlendirmeye esas belgeler.
4. Alınan eğitimin, oluşturulan projenin konusunun uyumlu olduğunu gösteren belge (Yurt dışında alınan diplomaların Y.Ö.K veya milli eğitim bakanlığınca onaylı olmalıdır.)
Tabi ki sadece alınması gereken belgeler hakkında konuştuk bunların dışında biraz da '' herkes bu hibeden yararlanabilecek mi? '' sorusuna cevap arayalım.
Tabi ki başvuran herkes bu hibeden yararlanamayacak. 2018 yılında 450 bini aşkın genç çiftçi başvurmasına rağmen sadece 16.750 genç çiftçiye 30 bin lira hibe desteği verilmiştir. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak genç çiftçilerin desteğe başvuru yapabilmesi için gerekli sisteme kayıt yapabilmeleri için yardım dokümanına ulaşabilirsiniz.