Yeni bir işletme
  • Anasayfa
  • Haberler
  • İş Fikirleri
  • Şirket Kuruluş İşlemleri ve Planlama
  • İstisnalar, Teşvikler ve Destekler
  • İletişim

Genel Sağlık Sigortası Nedir Neleri Karşılar?

Genel Sağlık Sigortası (GSS), BAĞ-KUR, Emekli Sandığı vb. gibi tüm sosyal güvenlik kurumlarının SGK çatısı altında toplanması ile büyük bir adım olan Genel Sağlık Sigortası ortaya çıkarıldı. 2012’de yürürlüğe giren bu sağlık sigortası kapsamında tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Genel Sağlık Sigortalı oldu.

Genel Sağlık Sigortası Kapsamında Çalışanlar

Eğer bir kurum veya kuruluşta çalışıyorsanız işvereninizin sizin sigorta primlerinizi yatırmakla yükümlüdür. Çalışan kişinin bakmakla hükümlü ailesi de bu sayede Genel Sağlık Sigortası kapsamında yer almaktadır.

 

Genel Sağlık Sigortası Kapsamında Çalışmayanlar

Genel Sağlık Sigortası kapsamında çalışanlar ile çalışmayanlar arasındaki fark çalışanların sigorta primlerini işverenler yatırmak ile hükümlüyken çalışmayanlar sigorta primlerini kendileri yatırmakla hükümlüdür. Tabi ki devletin sağladığı sağlık hizmetlerinden yararlanmak istiyorsa sigorta primini yatırması gerekmektedir. Yatırılacak primin neye göre hesaplandığına gelecek olursak Gelir Testi yaptırmaları gerekmektedir.
• Çalışmayan herkes Genel Sağlık Sigortası için Gelir Testi yaptırmak zorundadır.

 

Gelir Testi Nedir?

Gelir Testi kişinin gelirinin olup olmadığına ilişkin yapılan bir tür testtir. Test yapılırken aile bireylerinin tek tek hepsinin geliri göz önünde bulundurulmaktadır. Tek başınıza yaşamıyorsanız bireysel Gelir Testi yaptıramazsınız. Gelir Testi yapılırken göz önünde bulundurulan aile bireyleri; aynı evde yaşayan evli çiftler, annesi ve babasıyla yaşayan kişiler, 25 yaşını doldurmuş şehir dışında üniversite okuyan çocukları da aile bireyleri olarak dikkate alınır.
Ödenecek Genel Sağlık Sigortası primini öğrenmek isteyenler Gelir Testi yapmak zorundadırlar.

 

Gelir Testi Nerede Yaptırılır?

Gelir Testi, ikametgahınızın bulunduğu semtin yakınlarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının herhangi birinde yaptırılabilmektedir.

 

Genel Sağlık Sigortasından Nasıl Faydalanılır?

• Hane halkı kişi başına brüt gelir asgari ücretin 3’te 1’inden az ise Genel Sağlık Sigorta primini ödemeden yararlanabilirler.
• Hane halkı kişi başına gelirin 676 TL ile 2029 TL arasında olanlar ise asgari ücretin 3’te 1’inin %12’si oranında yani 81 TL ödeyerek Genel Sağlık Sigortasından faydalanabilmektedir.
• Geliri brüt asgari ücreti ile brüt asgari ücretin 2 katı arasında ise 243 TL GSS primi ödemesi gerekmektedir.

 

Genel Sağlık Sigortası Prim Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Genel Sağlık Sigortası prim borcunuzu internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Genel Sağlık Sigortası prim borcunuzu öğrendikten sonra ödemek istediğiniz takdirde e-devlet üzerinden ödeyebilirsiniz.

 

Genel Sağlık Sigortası Borcu Olanlar Sağlıktan Yararlanabilir Mi?

Genel Sağlık Sigortası borcunun 60 günü geçmiş olmaması gerekmektedir. Gelir Testi yaptırılmış olması ve Gelir Testi sonucunda 676,5 TL’den az gelirinizin olduğu kesinleşmelidir. Bu durumların olumlu sonuçlanması ile kişi Genel Sağlık Sigortası kapsamında muayene olabilmektedir.


İşten Ayrılan Sigortalının Sağlıktan Yararlanma Süresi Nedir?

SSK’lı işçiler, kendi adına bağımsız çalışanlar yani BAĞ-KUR’ lular ve memurlar dahilinde sigorta kapsamında olanlar işten çıktıkları tarihten itibaren 10 gün daha Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilmektedir. Belirtilen süre de dolduktan sonra işten ayrılan kişilerin Genel Sağlık Sigortası niteliğini yitirdikleri tarihten geçmiş 1 yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılığı var ise zorunlu sigortalılığı kapsamında 90 gün sigorta primi ödenmişse, sigortalı niteliğini kaybettikten sonra ki 90 gün süreyle, bakmakla yükümle olduğu kişiler dahil olmak üzere sağlık hizmetinden yararlanabilmektedir. Eğer 90 gün hakları yoksa işten ayrıldıktan sonra 10 günlük sürecin sonunda sağlıktan yararlanamaz duruma gelirler.

Sigortalının Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişiler

1. Çıraklığa adaylar, çıraklar ve mesleki eğitim alan öğrenciler,
2. Hane halkı gelirinin kişi başına düşen aylık tutar asgari ücretin 3’te 1’inden az olan kişiler
3. Vatansızlar ve sığınmacılar,
4. 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununa göre yardıma muhtaç, korunma, bakım ve rehabilitasyon desteği alan kişiler ücretsiz yararlanabilecektir,
5. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre ülkemiz üniversitelerinde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler sağlık sigortasından yararlanma hakkına sahiptirler,
6. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu kapsamında avukatlık stajını yapmakta olan üniversite öğrencileri bu imkândan yararlanabilecektirler,

Yukarda belirttiğim maddeler dışında Genel Sağlık Sigortası dışında kalan, sigortalı sayılmayan veya kendi isteği doğrultusunda sigortasını yaptırmayanlar kendi sigortalılığı sebebiyle gelir ve aylık bağlanmamış olan kişiler aşağıda sıralanmaktadır;

1. Kişinin eşi,
2. 18 yaşını doldurmamış, 20 yaşını doldurmamış lise eğitimi gören öğrenciler, 25 yaşını doldurmamış üniversite okuyan öğrenciler ve evli olmayan yaşına bakılmaksızın çalışamaz sağlık kurumu tarafından onaylı belgeli evli olmayan çocuklar
3. Her türlü kazancı ve geliri asgari ücretin net tutarından düşük olan ve çocuklarına bakma konusunda destek almayan anne ve babalar,

Yukarda da belirttiğimiz gibi Genel Sağlık Sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişiler sıralanmıştır.

 

© 2021 Yenibirisletme.com tüm hakları saklıdır.

Canvas Menü

  • Anasayfa
  • Haberler
  • İş Fikirleri
  • Şirket Kuruluş İşlemleri ve Planlama
  • İstisnalar, Teşvikler ve Destekler
  • İletişim