İş Yeri Açmadan İnternetten satanlara vergi muafiyeti
İnternetten satanlara vergi muafiyeti 15.03.2019 tarihinde yayınlanan 30715 nolu resmi gazete 193 nolu gelir vergisi kanununun 9. Maddesinin birinci fıkrasının (6) bendinde değişikliğe gidilmiştir.İş Yeri Açmadan İnternetten satış yapanlara vergi muafiyeti getirildi.İlgili bendin değişiklik sonrası yürürlükteki son hali şu şekildedir.İş Yeri Açmadan İnternetten satış yapanlara vergi muafiyeti getirildi.
“6. Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın veya yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarı ilgili yıl için geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarından fazla olmamak üzere, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.”
Gelir vergisi kanununda yapılan bu değişiklikle internet üzerinden satış yapanlar 1 yıl içinde internet üzerinden yaptıkları toplam satış tutarı ilgili yılın asgari ücretin yıllık brüt tutarının üzerine çıkması durumunda takip eden yıl vergi mükellefi olmalılar.
Örnek 1:
Ayşe Hanım evinde patik yapıp internet üzerinden satıyor ve belediyenin düzenlediği kermesler de geçici stantlar da satış yapıyor. 2019 yılında 25.000 TL internet üzerinden 10.000 TL de kermeslerde satış yapmıştır;
Ayşe Hanım’ ın internet üzerinden yaptığı satış tutarı 25.000 TL dir. 2019 yılı asgari ücret brüt tutar toplam 30.700,80 TL olup Ayşe Hanım’ ın internet üzerinden sattığı tutarın üzerindedir. Bu durumda Ayşe Hanım esnaf muaflığından faydalanmaya devam edecektir;
Yukarıdaki örnekte eğer Ayşe Hanım 2019 yılında internet üzerinden 35.000 TL satış yapmış olsaydı 01/01/2020 tarihi itibari ile gelir vergi mükellefi olması gerekmektedir.
İnternet Üzerinden Satışlarda Vergi Ödeyecek Miyim? Satışlarım İçin Belge Düzenlemeli Miyim?
Kanun da yapılan değişiklik itibari ile belirtilen şekilde üretim yapıp ürünleri internet üzerinden satışını yaptığınızda esnaf muaflığından faydalanırsınız. Peki satışlar için belge düzenlemeli miyim? Bu durumda satışlarım için vergi ödenmeyecek mi?
“193 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin son fıkrasında, “Bu muaflığın, 94 üncü madde uyarınca tevkif suretiyle kesilen vergiye şümulü yoktur.” hükmü yer almaktadır. Aynı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında vergi tevkifatı yapmak zorunda olanlar ile tevkifata tabi tutulacak ödemeler belirtilmiş ve aynı fıkranın (13) numaralı bendinde vergiden muaf esnafa yapılan ödemeler tevkifat kapsamına alınmış olup, 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde yer alan emtia bedelleri veya bu emtianın imalinde ödenen hizmet bedelleri üzerinden yapılacak tevkifat oranı 6/6/2012 tarihli ve 2012/3322 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile %2 olarak belirlenmiştir.(2) Tevkifat yapmakla sorumlu olanlar tarafından, 193 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında, vergiden muaf esnaftan internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden veya muafiyet kapsamında diğer şekillerde satın alınan mallar için yapılan ödemeler üzerinden, aynı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (13) numaralı bendinin (a) alt bendi uyarınca %2 oranında tevkifat yapılması gerekmektedir.
(3) Esnaf muaflığından yararlananlardan yapılan alışların tamamının gider pusulası ile belgelendirilmesi esas olmakla birlikte, münhasıran internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satın alınan mallar için yapılan ödemelere ilişkin olmak üzere, gider pusulasında bulunması gereken bilgileri (imza hariç) ihtiva eden banka dekontları ile de belgelendirilmesi mümkündür”
Bu düzenlemede tevkifat yapmakla sorumlu olanlar %2 tevkifat yapılması gerektiğini belirtmiştir. Bu konuyu detaylı olarak bir örnekle açıklayalım.
Örnek 2:
İlgili kanun kapsamında esnaf muaflığından yararlanan Ahmet Bey, evinde ürettiği hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça ve yapma çiçekleri, kamu kurumlarınca düzenlenen kermes, festival, panayırlarda ve internet üzerinden satışa aracılık eden bir platform aracılığıyla satmaktadır.
Ahmet Bey internet üzerinden ticari kazancı nedeniyle gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olan İdil Hanım’ a 2.000 TL ve Elemek A.Ş.’ ye 3.000 TL’lik satış yapmıştır. İdil Hanım ve Elemek A.Ş. tarafından Ahmet Bey’den satın alınan ürünlerin, gider pusulası veya gider pusulasında bulunması gereken bilgileri içinde bulunduran banka dekontuna istinaden belgelendirilmesi ve yapılan ödemeler üzerinden gelir vergisi %2 tevkifatı yapılması gerekmektedir.
Ahmet Bey’e yapılan ödemeler üzerinden %2 tevkifat yaparak gelir vergisi mükellefi olan idil hanım 2.000(TL)x0,02=20 TL; kurumlar vergisi mükellefi olan Elemek A.Ş. ise 3.000x0,02=60 TL bu tutarlar muhtasar beyannamede beyan ederek ödeyeceklerdir. Bahsettiğimiz tutarları kanunda da belirtildiği gibi Vergi Usül Kanunun da belirtilen belgelerden gider pusulasıyla veya gider pusulası üzerinde bulunması gereken bilgilerin bulunduğu dekont ile belgelendirilebilir.
Muafiyetten Yararlanma Şartları Nelerdir?
1. Üretilen ürünlerin 193 kanunun 9. Maddenin 6. Bendine belirtilen havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünlerden olmalı
2. Bu ürünlerin üretiminde işçi çalıştırılmamalı
3. Bu ürünlerin üretimin de evde kullanılan dikiş makinesi, ütü ve mutfak robotu gibi aletler hariç sanayi tipi ve seri üretimde kullanılan makinelerin kullanılmaması
4. Ürünlerin internet üzerinden satılması Pazar takibi ile satılmaması
5. Ürünleri Ticari zirai veya mesleki faaliyetleri nedeniyle gelir veya kurumlar vergi mükellefiyeti olanların düzenledikleri festivallerde, panayırlarda ve kermeslerde satılmaması (şahıs şirketleri , sermeya şirketleri vb)
6. Ürünleri satan kişinin vergi mükellefi gelir vergisi mükellefi olmaması
Bu noktada 5. Maddede belirttiğimiz Ürünleri Ticari zirai veya mesleki faaliyetleri nedeniyle gelir veya kurumlar vergi mükellefiyeti olanların düzenledikleri festivallerde, panayırlarda ve kermesler haricinde düzenlenen kermes festival gibi organizasyonlarda satmaları esnaf muaflığından yararlanmak için engel oluşturmamaktadır.
Muaflıktan faydalanabilmeye devam edebilmek için ilgili yılda internet üzerinden yapılan satışların toplamının o yılın asgari ücretinin yıllık brüt tutarının altında olması gerekmektedir. Satışların bir kısmının internet ve benzeri elektronik ortamlardan satılması ve bir kısmının ise muaflığa engel olmayacak diğer şekillerde satılması halinde muaflıktan faydalanabilmek için yapılacak asgari ücret hesaplamasında sadece internet üzerinden yapılan satışlar dikkate alınacaktır. Asgari ücretin bir yıllık brüt tutarının aşılması halinde takip eden yıl gelir vergisi mükellefiyeti açılışı yapılması gerekmektedir.