Ev Hanımlarına Faizsiz kredi verilmesinini asıl amacı artık kadınların da iş hayatında daha fazla yer alması, işgücüne katılım oranının artması için detaylı destek çalışmalarına başladı. 12 Milyona yakın ev hanımına sosyal güvence ve aynı zamanda iş imkânı sağlamak amacıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla faizsiz kredi vererek evde üretime katkı amaçlı destek sağlamaya başlamıştır. Bu proje sayesinde ev hanımları hibe, faizsiz kredi ve düşük faizli krediler alabilecektir. Bu projenin amaçlarından biri ev hanımlarının evde üretime teşvik edilmesidir.
Evet bu proje kapsamında artık ev hanımları da 15.000 TL faizsiz kredi alabilecektir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı artık iş kurmak ve kendi ayakları üzerinde durmak isteyen girişimci ev hanımlarına, 2 sene sonra ödemeye başlayacağı faizsiz kredi sağlayacak. Bu krediden yararlanmak isteyen ev hanımlarının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu sayede iş gücü katılım oranının %34 ‘ten %41 ‘e çıkarılması hedeflenmektedir.
Sağlanan Kredilerin Geri Ödeme Süreci
Sosyal Yardımlaşma Vakfının sağladığı bu destek sayesinde ev hanımları kredi alabilecek, ilk 2 yıl krediyi ödemek zorunda kalmayacaklar. İlk 2 yıl dolduktan sonra ise 6 yıl içinde faizsiz bir şekilde krediyi ödemeye başlayabilecektir. Bankalar da kadınların iş hayatında aktif rol almasından yana olduğundan dolayı, Ancak bankalar bu krediyi sağlamadan önce ailede çalışan bir kefil istemektedir. Eğer bir çalışan bulamaz ise teminat olarak banka ipotek talebinde bulunmaktadır.
KOSGEB’ in Ev Hanımlarına Sağladığı Faizsiz Krediler ve Hibeler
Avrupa’da nüfusun %52’si kadın olmasına rağmen kadın iş gücü sayısı olması gereken sayıdan çok daha düşüktür. Bu konudan yola çıkarak KOSGEB ile İş-Kur’un ortaklaşa başlattıkları Girişimcilik Proje Destek Programı kapsamında girişimci ev hanımlarına destek sağlamaktadır. Son yıllarda KOSGEB’e başvuran ev hanımlarının sayısı her geçen gün artmaktadır. KOSGEB ‘de destek oranını %70 ‘ten %80 ‘e yükseltmiştir. Tabi bu konuya ek olarak KOSGEB’in hibe kursunu bitirip, sertifikasını alan ve KOSGEB’e projesini sunan ev hanımlarının projelerinin kabulünün ardından %20 avantajlı şartlarla kredisini alabilecek ve kendi işini kurabilecektir. Bunun dışında kendi iş yerini kurmak isteyen ev hanımları 32 saatlik girişimcilik eğitiminin sonunda kuracakları iş yeri için hazırladıkları iş planı ile 50 bin TL hibe veya 100.000 TL faizsiz kredi imkanından yaralanabilecektir. Bu konuyu özetleyip maddeler olarak sıralayacak olursak aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerini tamamlayan ve iş kurmak isteyen ev hanımlarına işini kurduktan sonra 5.000 TL hibe verilecektir.
- Daha sonra ise 1 ile 12 ay içerisinde sigortalı çalışanlarının sayısına göre 20.000 TL’ ye kadar hibe desteği sağlanmaktadır.
- Tabi ki girişimcilerimiz kadın olduğu için ilk yılını doldurduktan sonra 5.000 TL daha hibe desteği sağlanmaktadır. (Ancak bu hibe 30 yaş üzeri diğer girişimciler için geçerli değildir.)
- Birinci yılını tamamlamış ve bu süreçte 30.000 TL hibe almış kadın girişimci iyi bir performans sergiler ise ikinci yılında tekrar 30.000 TL hibe alabilecektir.
Eğer bir dip not düşecek olursak 30 yaşın üzerinde olan erkek girişimciler 50.000 TL hibe alabilirken kadın girişimciler ise 60.000 TL hibeyi KOSGEB üzerinden alabilmektedir.
KOSGEB Tarafından Kadınlara Sağlanan Kurslar
Hayallerine giden yolda iş kurmak isteyen kadınlarımızın bu hayallerini gerçekleştirmek için katılması gereken kurslardan biri Uygulamalı Girişimcilik Kursudur. Bu kurs 32 saat süren bir eğitimdir. Eğitime başvurmak için KOSGEB’ in sitesinde bulunana başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Formu doldurduktan sonra KOSGEB ile iş birliği yapan kuruluşlara başvurmanız gerekmektedir. Bu kursa başlamadan önce girişimcilik testi yapılmaktadır. Bu testin yapılma amacı ise kredi alma sebebiniz, kredi almak istediğiniz sektör haricinde destekler, krediye ihtiyacınız olup olmadığı konusunda yardımcı olunması ve bir iş yeri açmak için yeterliliğe sahip olup olmadığınız amacı ile girişimcilik testi yapılmaktadır.
Uygulamalı Girişimcilik Kursuna katılan kadın girişimciler kurs sayesinde hangi sektörlerde ve işlerde kredi verildiğini, krediye nasıl sahip olabileceklerini, hangi sektörlerde iş kurması gerektiğini daha iyi biliyor olacaktır. Bu doğrultuda 32 saatlik eğitimin sonunda başarılı olan kadın girişimcilere Uygulamalı Girişimcilik Sertifikası verilmektedir. Bu sürecin sonunda is kadın girişimci bir iş planı oluşturmak zorundadır.
Uygulamalı Girişimcilik Kursu Nedir?
Uygulamalı Girişimcilik Kursu KOSGEB’in zorunlu kıldığı kurslardan biridir. Çoğu kişi kursa gitmek istemez ama bir iş kurmak isteyen her girişimci için her ne kadar gitmek istemese de yararlı olabilecek bilgiler aktarılmaktadır. En basiti bu kursun insana girişimcilik ruhunu yansıtmak, bir iş planı oluşturma konusunda yardımcı olmaktadır. Ülkemizde çoğu birey girişimcilik konusunda hiçbir bilgisi olmamasına rağmen çok fazla fikre sahip ancak konunun özünde bilgi alınmaz ise sağlıklı bir iş planı oluşturulamaz. Daha önce ki dönemler de Uygulamalı Girişimcilik Kursu 70 saat süren bir eğitimdi fakat 2018 yılı mayıs ayında 32 saate düşürüldü. Bu eğitimin sonunda bireyler kendi kurmak istedikleri iş hakkında daha iyi fikirler edinip daha iyi bir iş planı hazırlayabilecektir.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılan bireylerin başarılı olması dahilinde Girişimcilik Destek Programı kapsamında Yeni Girişimci Desteği alabilmesi için KOSGEB tarafından zorunlu kılınmış şartlardan biridir.
Eğitimin Kapsamı ve Süreci
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi aşağıda belirtilen konularla ilgili verilen derslerden oluşmaktadır. Toplam 32 saatlik sınıf içi ve atölye çalışmalarından oluşmaktadır.
- Girişimcilik kavramının tanınması, iş fikirlerinin geliştirilmesi ve yaratıcılık konusunda bilgi egzersizleri
- Hep iş planından bahsettik işte UGE’ de verilen derslerden biride iş planı kavramı ve öğeleridir. (Pazar araştırması, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı ve finansal plan)
- Yukarda belirttiğimiz iş planı öğelerinin geliştirilmesine ve pekiştirilmesine yönelik atölye çalışmaları.
- En sonunda ise iş planı yazılırken dikkat edilmesi gereken hususlar.
- Kadın Girişimcilere Salça Üretim Tesisleri,
- Kadınlar için Fason Tekstil Firması,
- İş Kurmak İsteyen Kadınlar için Toptan Kumaş Üretimi,
- Giyim Mağazası
Bu gibi birçok örnek proje sayabiliriz.
Bütün bu süreçlerden sonra eğer KOSGEB tarafından projeniz onaylanırsa TEBRİKLER artık sizde bir işyeri sahibisiniz demektir. Bununla birlikte en zor aşamaları atlatmış olmaktasınız. İş planınız onaylandıktan sonra artık işyeri açma süreciniz başlar gerekli evraklar toplanır ve hazırlanır. Yeni iş yeri açılışı için Vergi Dairesi ve Belediye ile ilgili odalara başvurularak bildirim yapılır. Sonrasında resmi olarak iş yeri açılır.