Çiftçi kayıt sistemi nedir ? Çiftçi kayıt sistemi kaydı nasıl yapılır? kısaca ÇKS olarak da adlandırılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan çiftçilerin verilerinin kayıt altına alındığı web tabanlı sistemdir. Çiftçi kayıt sistemi sayesinde bakanlıkça verilen desteklerin sorgulanması, denetlenmesi ve raporlanması; doğru ve net bir değerlendirme yapılabilir. Çiftçilerin bilgilerini veri tabana kayıt zorunludur. Sistem çiftçilerin ürün bilgileri, ürünlerin sulama durumları ve örgütlü çiftçi sayısı vb bilgiler beyana dayalı olmadan sistem üzerinden ulaşılmasına imkan sağlıyor.
Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıt Nasıl Yapılır?
Desteklerden yaralanabilmek için Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıt belgesi şarttır. Eğer kayıtlı değilseniz desteklerden yararlanamazsınız. Sisteme Kayıt 3 farklı şekilde yapılabilir.
• Arazi Sahibi Olarak Yapılan Başvuru,
• Arazi Kiralayan Olarak Yapılan Başvuru,
• Arazinin Birinci Derece Yakınlarına Ait Olanların Başvurusu
Sisteme ilk kez başvuru yapıyorsanız kimlik bilgileri ile birlikte aşağıdaki belgeleri doldurmalısınız.
1. Tapunuzun fotokopisini Tapu Sicil Müdürlüğünden aslı gibidir kaşesi ile aslına uygun olduğunu belgelemelisiniz.
2. Bir C formuna ektiğiniz arazi bilgilerinizi ve ektiğiniz ürün bilgilerini doldurmalısınız.
3. C formunuzu ekimi yapılan arazinin mahalle muhtarı ve azasına onaylatmalısınız.
Arazi Kiralayanlar Olarak ÇKS Başvurusu ve Evrakları
Tarım Arazisi başka kişilerin üzerin ise ve kiralı olarak ekim yapacaksanız sisteme kayıt için aşağıdaki adımları izleyerek sisteme kayıt yapabilirsiniz.
1. Öncelikle arazinin sahibi ile aranızda bir kira sözleşmesi yapmalısınız. Eğer arazi 100 hektardan küçük ise Muhtar onaylı ;100 hektardan büyük ise Noter onaylı olmalıdır. Arazi Hazine Bakanlığına ait ise Mal Müdürlüğü veya Defterdarlıktan yapılan kira sözleşmesi, eğer arazi vakıf'a ait ise kira sözleşmesi yanında tapu sureti de koyulmalıdır. Arazi Tüzel kişi ye ait ise muhtar ve en az iki azasının imzaladığı köy senedi ve köye ait olduğunu gösteren belge onaylı tapu.
2. Yukarıda Belirttiğimiz şekil dolduracağınız C belgesi köy muhtarı ve azalarına imzalatılmalıdır.
Arazi Birinci Dereceden Yakınına Ait Olanların ÇKS Başvurusu ve Evrakları
Tarım Arazisi birinci derece bir yakınınız üzerin ise sisteme kayıt için aşağıdaki adımları izleyerek sisteme kayıt yapabilirsiniz.
1. Arazinin kullanım hakkını alabilmek için Muvafakatname doldurulmalıdır. Tapu fotokopisi Tapu Sicil müdürlüğünde aslı gibidir kaşesi ile uygunluk alınmalıdır. 2. Daha sonra C Belgesi doldurularak sisteme başvuru yapılır.
Kayıt işlemini tamamladıktan sonra belgenizin posta yoluyla adresinize iletilmesini isterseniz posta ücretini ödeyerek gönderimini sağlayabilirsiniz. Başvuru sonrasında sistem üzerinden devletin sağladığı destek ve hibeleri görebilir sizin için uygun olana başvuru yapabilirsiniz. Aşağıda kayıt kılavuzuna tıklayarak kayıt adımlarını detaylı ve resimli bir şekilde görebilirsiniz.