Adsense Geliri ; Ülkemizde ve dünya genelinde Youtube üzerinden video çekerek veya internet sitelerine reklam ( Adsense ) alarak Adsense Geliri elde etme çok popüler bir hal almaya başladığı son günlerde, kişilerin kazançlarının vergilendirilmemesi vergi dairelerini harekete geçirdi. Bu uygulama çerçevesinde Google Ireland’ dan gelen ve sürekli hale gelmiş olan para transferlerini izahat için davet etmeye başlamıştır. Davet ettikleri kişilerden gelirlerini %50’si üzerinden beyan vermelerini istemiştir. Bu demek oluyor ki kazancınızın %50 si kar olarak kabul edilip bunun üzerinden vergilendirilecek ve özel usulsüzlük, vergi ziyai ve bu tutarlar üzerinden bir de gecikme cezası söz konusu olacaktır. Eğer sizde bu şekilde bir kazanç elde ediyorsanız ve hala vergi mükellefiyetiniz yok ise aşağıda bahsedeceğim konuları dikkatlice okumalısınız.
Adsense Gelirim Var Nasıl Vergilendirilmeliyim?
Evet… En çok merak edilen konudan bahsetmeye başlayalım. Gelir Vergisi yönünden hem fikir olunduğu için bu konu üzerine konuşmayı gerekli görmedim. En çok tartışılan konular arasında birinci sırayı “adsense gelirim için KDV ödeyecek miyim?” alıyor. Bu sorunun cevabı iki şekilde ele alınmalıdır. Bunlardan ilki gelirin kaynağı yani reklam gelirinizi yurt içi tıklamalardan elde etmeniz durumudur. Bu durumda Google Ireland üzerinden gelen parayı KDV dahil tutar olarak düşünerek bunun üzerinden KDV hesaplanıp beyan edilerek ödenmelidir. İkinci durum ise yurt dışı tıklanmalar ile gelirin elde edilmesidir. Bu durumda KDV hesaplanmamalıdır. KDV hesaplanması için 3065 nolu KDV kanunu 12. Madde 2. Fıkrasında belirtilen şartları;
“Yurt dışındaki müşteri tabiri; ikametgahı, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir firmanın yurt dışında kendi adına müstakilen faaliyet gösteren şubelerini ifade eder. Bir hizmetin yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmet sayılabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır.
a) Hizmetler yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır.
b) Hizmetten yurt dışında faydalanılmalıdır”
ve 26 nolu KDV tebliğinde belirtilenmiş ve örneklerle açıklanmış olan;
“1. Hizmet Türkiye'de yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır:
Yurt dışındaki müşteriden kasıt, hizmet sunulan kişinin ikametgahı, işyeri,anuni ve iş merkezinin yurt dışında bulunması veya yurt içinde bulunan bir firmanın, yurt dışında kendi adına müstakil olarak faaliyet gösteren şube, acenta, temsilci ve bürosunun olması gerekmektedir.2. Fatura veya benzeri nitelikteki belge yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmelidir:
Yapılan hizmet ile ilgili olarak düzenlenecek fatura veya benzeri belgenin, yukarıda özellikleri açıklanan yurt dışındaki bir müşteri adına olması zorunludur.3. Hizmet bedeli, döviz olarak Türkiye'ye getirilmelidir:
Yurt dışındaki müşteri için yapılan hizmete ait bedelin, Türkiye'ye döviz olarak getirilmesi zorunludur. İstisnadan yararlanacak olanın döviz alım bordrosu veya dövizin Türkiye'ye getirildiğini tevsik eden, kambiyo mevzuatına göre geçerli diğer bir belge ile bunu tevsik etmesi gerekmektedir.4. Hizmetten yurt dışında yararlanılmalıdır:
İstisnanın uygulanabilmesi için, hizmetten, yurt dışında yararlanılmış olması gerekir. Diğer bir anlatımla, yurt dışındaki müşteri için verilen hizmetin bu müşterilerin, Türkiye'deki faaliyetleri ile ilgisinin olmaması gerekmektedir.
Örnek 1 :Türkiye'de tam mükellef durumunda olan (X) Mühendislik Ltd. Şti. Ürdün'de bulunan bir firma ile yaptığı anlaşma uyarınca bu firmaya bir tekstil fabrikası projesi çizimini yapmış ve buna ait bedeli T.C. Merkez Bankası aracılığı ile tahsil etmiştir.
Bu proje çiziminde yukarıda belirtilen şartların tümü gerçekleştiğinden, bu hizmet işi, hizmet ihracatı istisnasından yararlanacak ve (X) firması, keseceği faturada katma değer vergisi hesaplamayacaktır.
Örnek 2 :
Türkiye'de komisyonculuk faaliyetinde bulunan (A) şirketi, Batı Almanya'da yerleşik bir firma için, bu firmanın Türkiye'den satın aldığı tekstil ürünlerinin temin edilmesinde aracılık etmiş ve komisyon ücreti almıştır.Adı geçen firma, bu komisyonculuk faaliyetine ilişkin olarak, hizmeti yurt dışındaki firma için yapmış, fatura bu firma adına düzenlenmiş ve hizmet bedelini Türkiye'ye döviz olarak getirdiğini döviz alım bordrosu ile tevsik etmiştir. Ancak, bu firma hizmet ihracatı istisnasından yararlanamayacaktır.
Çünkü, (A) şirketinin yurt dışındaki firma için yaptığı hizmetten, Türkiye'de yararlanıldığı için, bu hizmet ihracat istisnasından yararlanamayacaktır.
Örnek 3 :
Türkiye'de yerleşik olan ve seyahat acentalığı yapan (B) A.Ş. yurt dışında bulunan bir seyahat acentasının gönderdiği turist grubuna konaklama, tur düzenleme ve yeme-içme hizmeti vermektedir. Bu mükellef, söz konusu hizmeti karşılığında, 15.000.000 lira para almıştır. Türkiye'deki seyahat acentası aldığı bu paranın 13.500.000 liralık kısmını, turist grubunun Türkiye'deki konaklama, yeme-içme gibi masraflarında kullanmıştır. Yaptığı bu masraflardan sonra kendisine 1.500.000 lira kalmıştır.
Bu durumda bu mükellef yabancı seyahat acentasına 1.500.000 liralık hizmette bulunmuştur. Bu hizmetten yabancı seyahat acentası yararlandığından bu tutara katma değer vergisi uygulanmayacak ve hizmet ihracatı kapsamından işlem yapılacaktır.
Ancak, adı geçen mükellefin turist grubuna Türkiye'de verdiği yeme-içme, konaklama gibi hizmetlerden, Türkiye'de yararlanıldığından, bu hizmetler vergiye tabi tutulacaktır. Dolayısıyla turist grubuna verilen yeme-içme konaklama gibi hizmetler için genel esaslara göre hesaplanan katma değer vergisinin ödeneceği tabiidir.
Bu mükellef, yabancı seyahat acentasına verdiği sözkonusu hizmetlere ait keseceği faturada, vergiden müstesna tutulan hizmet bedeli ile vergiye tabi tutulacak hizmet bedelini ayrı ayrı gösterebileceği gibi, bu hizmetler için ayrı ayrı fatura da düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.Örnek 4:
Yabancı bir firma mallarının pazarlanmasını sağlamak amacıyla Türkiye'de bir büro açmıştır. Bu büro, pazarlama hedeflerini tam olarak tayin edebilmek için satışını yaptığı mallara olan talebin araştırılmasını Türkiye'de yerleşik (A) Danışmanlık firmasına vermiştir.
Bu Danışmanlık firmasının, sözü edilen yabancı firmanın Türkiye'deki bürosuna verdiği hizmet, bu büronun Türkiye'deki faaliyetlerini ilgilendirdiğinden, hizmet, ihracat istisnasından yararlanamayacaktır.Örnek 5 :
Türkiye'de yerleşik olan ve aracılık (tavassut) faaliyetinde bulunan (A) Şirketi, Japonya'da yerleşik bir firmanın mallarına Türkiye'de müşteri bulmaktadır.
Bu şirket aracılık (tavassut) faaliyetine ilişkin olarak, faturayı yabancı firma adına düzenlemiş ve hizmet bedelinin Türkiye'ye döviz olarak gönderildiğini döviz alım bordrosu ile tevsik etmiştir. Ancak,dı geçen şirketin yaptığı hizmetten Türkiye'de yararlanıldığından, bu hizmetin ihracat istisnası kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.”şartlarını sağlamanız gerekmektedir.
Ancak 93767041-130[12-2014/181]-29 sayılı özelgede şu ifadelere yer verilmiştir;
“Hizmet ihracına ilişkin istisna, yurtdışındaki müşteriye düzenlenen hizmet faturası ile tevsik edilir. Hizmet faturalarının firma yetkililerince onaylı fotokopileri veya dökümlerini gösteren liste verilir. Bu belgelerin istisnanın beyan edildiği dönemde beyanname verme süresi içinde bir dilekçe ekinde ibrazı gerekir. İstisnanın beyanı için, hizmete ait ödeme belgesinin (dövizin Türkiye'ye getirildiğini tevsik eden bir belge, banka dekontu vb.) temin edilmiş olması zorunlu değildir.
Açıklamaları mevcuttur.
Buna göre, şirketiniz tarafından yurt dışı merkezli ...'a verilen hizmetin yukarıda sayılan şartları birlikte taşıması halinde ihracat istisnası kapsamında beyan edilmesi mümkün olup söz konusu hizmet bedelinin şirket hesaplarınıza Türk Lirası cinsinden yatırılması bu hizmetin ihracat istisnası kapsamında beyan edilmesine engel teşkil etmeyecektir.”.
Bu özelge ile verilen görüş verilen mükellefi bağlasa da önemli bir görüştür.
2020 yılı itibari ile 7194 Sayılı Dijital Hizmet Vergisi Kanunu 07/12/2019 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanun kapsamında “Türkiye’de elde edilen hasılatı 20 milyon Türk lirasından veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon avrodan veya muadili yabancı para karşılığı Türk lirasından az olanlar dijital hizmet vergisinden muaftır” şekilde ifadeye yer verilmiştir. Bu durumda ilgili ifadede yer verilen hadleri açmanız durumunda Dijital Hizmet Vergisi de ödemelisiniz.
Henüz Vergi Mükellefiyeti Olmayan ve Adsense Geliri Olanlar Ne yapmalı?
Henüz vergi mükellefiyetiniz yoksa ve izaha davet yazısı gelmemişse kazancınızı pişmanlık talebi ile kendiniz beyan edebilirsiniz. Bu durumda gecikme cezası ve özel usulsüzlüğe göre daha az bir tutar olan 1 kat usulsüzlük cezası kesilir.
İkinci bir yol olarak çıkması durumunda yapılandırma kanun paketleri ile birlikte gelen matrah arttırımı ve KDV affı gibi durumlardan faydalanarak daha düşük tutarlar ödeyerek söz konusu gelirinizin ve önceki yıllardaki gelirlerinizi vergilendirebilirsiniz.
Eğer bir işletme kurmak istiyorsanız ve işletme türü seçimine kara veremediyseniz aşağıdaki linke tıklayarak gerekli tüm bilgileri alabilirsiniz.
Eğer hangi şirketi kuracağınıza kara verdiyseniz aşağıdaki linkten kuruluş işlemleri ve maliyetler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Limited Şirket ve Anonim Şirket Kuruluş Masrafları